Katedra kao takva objedinjuje dva značajna područja rada:
- Hotelijerstvo – analizira globalne trendove na turbulentnom, dinamičkom tržištu XXI. stoljeća. Posebno područje interesa je povećanje kvalitete i konkurentnosti s aspekta poduzetništva i menadžmenta hotelskoga sektora.
- Gastronomija i restoraterstvo – prateći suvremene trendove u svojoj domeni poseban naglasak stavlja na oblikovanje ponude hrane i pića sukladno zahtjevima i potrebama turističkoga tržišta.
Polazeći od programsko-nastavnoga sadržaja i naziva Fakulteta (za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu), «KATEDRA ZA HOTELIJERSTVO, GASTRONOMIJU I RESTORATERSTVO», koja djeluje u okviru Zavoda za ugostiteljstvo, predstavlja jednu od stožernih katedri. Osim toga, svojim djelovanjem prema vanjskim institucijama, gospodarskim subjektima, udrugama, zajednicama i savezima, Katedra promiče jednu od temeljnih aktivnosti Fakulteta, a koja je neposredno vezana uz ugostiteljsko-turističku struku.
Brojnim udžbenicima, napisanim znanstveno-stručnim radovima i izvršenim predavanjima za članove ugostiteljsko-turističkog gospodarstva, članovi Katedre na najbolji način promoviraju temeljne sadržaje iz područja svojeg djelovanja.