U petak 10.12.2021. na 15. Kongresu hrvatskog kampinga koji se održao u Termama Tuhelj od 8.-10.12.2021. u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske i aktivnosti Multiplier Event-a, predstavljen je ERASMUS + projekt CAMPMASTER -  Razvoj europskog kurikuluma iz održivog menadžmenta kamping resorta.

Ispred vodećeg partnera projekta Sveučilišta u Rijeci, Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, voditeljica projekta doc. dr. sc. Josipa Cvelić Bonifačić svojim sudjelovanjem osim projekta CAMPMASTER predstavila je i prvi europski diplomski studij iz područja održivog menadžmenta kampova, Sustainable Outdoor Hospitality Management.

Projektom su do sada provedena istraživanja na temelju kojih su definirani ishodi učenja na budućem studiju te osmišljen priručnik koji ujedno predstavlja i program budućeg studija. Navedene aktivnosti provedene su u partnerstvu sa Sveučilištem iz Girone (Španjolska), Sveučilištem iz Brede (Nizozemska) te tri kamping udruge (Leading camping Europe, Udruga kampova Girone i Kamping udruženjem Hrvatske). Trenutno se provodi aktivnost izrade digitalne platforme na kojoj će biti objavljene studije slučaja te šest obrazovnih programa iz područja kamping menadžmenta. Projekt traje do 30. rujna 2022. godine s ukupnim budžetom od 165.892,00 €, a otvaranje prvog diplomskog studija očekuje se već u 2023. godini.

Studij će omogućiti učenje na top tri lokacije u Europi. Trajat će dvije godine, odnosno četiri semestra u tri zemlje: prvi u Bredi (Nizozemska), drugi u Gironi (Španjolska), treći u Opatiji (Hrvatska), dok će se za vrijeme četvrtog semestra obavljati praksa u najboljim kampovima Europe te pisati završni rad. Očekuje se da će kreirani ishodi učenja te budući studij održivog kamping menadžmenta pridonijeti povećanju kvalitete i ukupnom održivom razvoju turizma, ne samo u Hrvatskoj već i u Europi.

S obzirom na to da kamping simbolizira slobodan boravak u prirodi te je vrijeme pandemije dodatno zainteresiralo ljude za ovakav oblik turizma i postao jedan od najpoželjnijih oblika smještaja, voditeljica i idejna začetnica projekta doc. dr. Josipa Cvelić Bonifačić kaže da je upravo kamping oblik smještaja budućnosti, okrenut održivosti, poštovanju prema okolišu i minimalno invazivan prema prirodi, a što ljudi sve više cijene i traže. Stoga, vjeruje i da će ova inicijativa za daljnjim diplomskim obrazovanjem u području održivog kamping menadžmenta, prepoznata kao projekt od važnosti za EU s velikim potencijalom, uskoro zaživjeti te ponuditi europskom turističkom prostoru visokoobrazovne mogućnosti koje nedostaju.

Campmaster Tuhelj