Dana 14. i 15. lipnja 2022., nakon gotovo 21 mjeseca provedbe projekta, održao se drugi transnacionalni sastanak CAMPMASTER projekta u Opatiji. Na sastanku su prisustvovali predstavnici partnerskih organizacija.

Glavni cilj sastanka bio je završetak aktivnosti trećeg i četvrtog intelektualnog outputa, odnosno finalizacija šest lekcija kao izvora učenja dostupnih na on-line Learning Platformi te završetak 12 studija slučajeva u području kampova. Osim intelektualnih outputa, definirale su se daljnje smjernice za uspostavu novog združenog studijskog programa „Master of Sustainable Outdoor Hospitality Management”.

Ispred Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prisustvovale su doc. dr. sc. Josipa Cvelić Bonifačić, voditeljica projekta, dekanica prof. dr. sc. Sandra Janković, izv. prof. dr. sc. Ana-Marija Vrtodušić Hrgović, voditeljica ureda za studente Denis Turalija, mag. oec. te stručna suradnica Tajana Brajković, univ. spec. oec.

Dosadašnje planirane aktivnosti projekta uspješno su realizirane. U potpunosti je završen intelektualni output IO1 - Ishodi učenja i moduli diplomskog studija održivo upravljanje kampova kao i IO2 - Priručnik za kurikulum. Lansirana web stranica projekta unaprijeđena je u on-line platformu za učenje u okviru trećeg intelektualnog outputa (Learning Platform) na kojoj će do završetka aktivnosti biti dostupno šest lekcija iz područja kampova u svojstvu otvorenog edukativnog resursa. Lekcije su namijenjene svim akterima kamping industrije, budućim studentima, poduzetnicima te institucijama i organizacijama koje intenzivno rade u tom području. Osim dostupnih materijala za učenje, interakcija će se nastojati ostvariti i kroz 12 najzanimljivijih tema studija slučaja u svijetu kamping resorta. Projekt završava krajem rujna kada će se održati i završna konferencija u Gironi (Španjolska).

S obzirom na rezultate istraživanja provedene projektom CAMPMASTER te uočenih međunarodnih potreba za profilom menadžera u održivom menadžmentu outdoor ugostiteljstva, tri sveučilišta prepoznala su nišu razvoja obrazovnog sustava te pripremili sve potrebno za akreditaciju novog združenog diplomskog studija „Master of Sustainable Outdoor Hospitality Management (MASOHM)”. Proces akreditacije je u tijeku, a pozitivna odluka očekuje se već na jesen.

Studij će biti jedinstven u Europi, ne samo po tematici kamping resorta i outdoor ugostiteljstva, već i zbog načina studiranja koji će omogućiti. MASOHM nudi studentima mogućnost studiranja na tri vrhunske sveučilišne lokacije u Europi: BuAS u Nizozemskoj, FHTM u Hrvatskoj i UdG u Kataloniji, u Španjolskoj te obavljanje stručne prakse u tri i više različitih zemalja. Na taj način studenti će imati  jedinstvenu priliku naučiti o održivom menadžmentu outdoor ugostiteljstva u Europi, prilikom čega će se kroz stručnu praksu ujedno pripremiti za europsko tržište rada u ovoj industriji. Naglasak studijskog programa je na razvoju znanja, vještina i kompetencija neophodnih za buduće menadžere u outdoor ugostiteljstvu, što uključuje razumijevanje, provođenje, promicanje i unapređenje održivog razvoja turizma. Sastavni dio provedbe ovog kurikuluma čini mentorirani program stručne prakse pod nazivom „Transformacijski projekt “ koji će se provoditi zahvaljujući potpisanim ugovorima s gospodarskim subjektima i subjektima outdoor sektora koji u svom radu primjenjuju i promiču načela održivog razvoja. Za vrijeme stručne prakse studenti će znanje i vještine stečene tijekom prva tri semestra primijeniti u praksi izvršavanjem zadataka u različitim ugostiteljskim resortima u Hrvatskoj, Španjolskoj, Nizozemskoj ili Njemačkoj ili Italiji. Istraživačke zadatke će pripremati predavači u suradnji s dionicima korporativne i javne kamping industrije (mentorima iz prakse). Transformacijski projekt sastoji se od Individualnog transformacijskog projekta - stručne prakse te Transformacijskog grupnog projekta. Paralelno s Projektom transformacije, studenti će pripremati i pisati diplomski rad. Po završetku SDSS MASOHM studenti će ostvariti diplomu naziva: „Stručni specijalist za održivi menadžment u outdoor ugostiteljstvu“ kao i dodatak diplomi u skladu s propisima zemlje koja izvodi program.

Nakon sastanka, predstavnici sveučilišta i kamping organizacija obišli su kampove na Krku. Uređenje i način poslovanja oduševili su posjetitelje.

2nd TM campmaster