Razvoj europskog kurikuluma iz održivog menadžmenta kamping resorta – CAMPMASTER je jedan od Erasmus+ projekata koje je u posljednje dvije godine provodio Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u ime Sveučilišta u Rijeci. Fakultet je ujedno bio i vodeći partner na projektu te je zajedno sa Sveučilištem primijenjenih znanosti Breda (BUas) i Sveučilištem u Gironi (UdG) kroz planirane aktivnosti projekta radio na kreiranju novog internacionalnog združenog diplomskog studija. Ostali partneri na projektu su bile kamping organizacije Kamping udruženje Hrvatske, Kamping udruženje Girona i Leading kamping Europe, koje su projektnim aktivnostima pristupale s aspekta kamping profesionalaca.

Projekt je započeo u listopadu 2020. godine te završio krajem rujna 2022. godine. Ukupni budžet projekta iznosio je 165.892,00 €. Povodom završetka projekta održana je završna konferencija u Figueresu (Španjolska) u okviru programa Girocamping Pro, najvećeg kamping kongresa u Španjolskoj. Završnoj konferenciji prisustvovalo je oko 300 kamping profesionalaca, preko 20 kompanija, 30 studenata s nastavnim osobljem te ostali predstavnici javnih vlasti. 

Začetak ideje i potrebu za studijem predstavila je voditeljica projekta doc. dr. sc. Josipa Cvelić Bonifačić (UNIRI FTHM). Projekt i projektne aktivnosti prezentirao je voditelj projekta izv. prof. dr. sc. Lluís Coromina (UdG), dok je prvi europski studij iz područja kampova u potpunosti predstavio izv. prof. Jos van der Sterren (BUas).

Voditeljica projekta Josipa Cvelić Bonifačić istaknula je veliku povezanost između kampinga i novog studija rekavši: „Mi smo dio najljepše industrije, radimo u zelenom okruženju, mi smo pozamašna industrija. 12 % noćenja ostvarujemo u Europi gdje postoji 5 milijuna obitelji koje idu na odmor u kampove, ali nema edukacije, ne postoji preddiplomski studij, nema predmeta u srednjim školama, ne postoji diplomski studij u ovoj industriji“. Upravo iz navedenih potreba nastao je projekt CAMPMASTER čiji je krajnji rezultat uspostavljen novi združeni diplomski studij, „Master of Sustainable Outdoor Hospitality Managemet“.

I tako je šest partnera, tri sveučilišta i tri kamping udruženja kreiralo novi združeni studijski program, prvi u Europi iz područja kampova. Da je potreba i interes velik, svjedoče i prvi upisi tijekom rujna te brojni upiti. Studij će se provoditi u tri zemlje. Prvi semestar izvodit će se u Bredi (Nizozemska), drugi u Opatiji (Hrvatska), treći u Gironi (Španjolska) dok će se četvrti semestar u okviru aktivnosti pisanja diplomskog rada i transformacijskog projekta (stručna praksa i grupni projekt), odvijati na više lokacija, odnosno u najboljim europskim kampovima.

Naglasak u ovom studijskom programu je na razvoju znanja, vještina i kompetencija neophodnih za buduće menadžere u outdoor ugostiteljstvu, što uključuje razumijevanje, provođenje, promicanje i unapređenje održivog razvoja turizma.

Više o diplomskom studiju možete pogledati na stranici: https://www.buas.nl/en/programmes/master-sustainable-outdoor-hospitality-management, a o uvjetima i načinu upisa možete pogledati na linku: https://www.buas.nl/en/programmes/master-sustainable-outdoor-hospitality-management/application-procedure.

 

CAMPMASTER zavrsno