U utorak 30.3.2021. održan je prvi sastanak ON-IT projekta u on-line okruženju. ON-IT ili Online Internship in Tourism je projekt iz područja visokog obrazovanja, pri Erasmus + programu, Ključna mjera 2. – Suradnja za inovacije i razmjena dobre prakse. Provedbu projekta ispred Sveučilišta u Rijeci vodi Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, dok su ostali partneri projekta Sveučilište u La Laguni iz Španjolske, Jyvaskylan Ammattikorkeakoulu iz Finske, Poslovna škola Groupe Sup de Co Montpellier iz Francuske, UNIMED - Unija Sveučilišta Sredozemlja iz Italije, Udruga IGCAT iz Španjolske te Sveučilište u Macerati iz Italije kao prijavitelj i glavni nositelj projekta. Okupljeni partneri prepoznali su potrebu prilagodbe obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te visokog obrazovanja digitalnim tehnologijama koje omogućuju provedbu obrazovnih aktivnosti u vrijeme ograničenog kretanja i uobičajenog pohađanja nastave i prakse.

Projekt ON-IT ima za cilj osmisliti smjernice i resurse za provedbu prakse na daljinu, tj. stažiranja i pripravništva kroz koje bi pružili studentima usvajanje i razvoj vještina te povećali svoj profesionalni uspjeh na tržištu rada oblikovanom digitalnom transformacijom. Partneri na projektu će u dvije godine pristupiti izradi i testiranju načina učenja na daljinu koji će uključivati razne alate, vodiče i smjernice ne samo za nastavno osoblje već i ostalo sveučilišno osoblje i studente, pri čemu će se razviti i materijali za učenje u skladu s postavljenim ciljevima. Projekt ON-IT, kao pilot projekt ovakvog načina provedbe stažiranja i pripravništva, fokusira se na turističko područje s ciljem primjene rezultata koji se lako prenose na sva druga područja.

Inicijalnom sastanku ispred Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prisustvovale su dr. sc. Marinela Krstinić Nižić, izvanredna profesorica i prodekanica za razvoj te Tajana Brajković, univ. spec. oec, Stručna suradnica u Centru za projekte. Svaki partner predstavio je zemlju i instituciju/organizaciju iz koje dolazi nakon čega je uslijedio pregled aktivnosti i planiranih intelektualnih outputa, načini ostvarenja istih te plan istraživanja postojećeg stanja provedbe obrazovanja i stručne prakse u vrijeme ograničenog kretanja te izvođenja nastave i stručne prakse. Na osnovu rezultata provedenih upitnika od studenata, nastavnika te organizacija u kojima se provodi stručna praksa, započet će se s izradom smjernica provedbe stručne prakse na daljinu.

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu će pored sudjelovanja u aktivnostima svakog pojedinog outputa, imati glavni zadatak koordinirati razvoj resursa za učenje koji će biti pohranjeni na web mjestu projekta, organiziranom prema ishodima učenja, odnosno vrsti resursa sa svrhom jednostavne navigacije.

On IT kick off