Za  pretraživanje i čitanje cjelovitih članke iz ponuđenih baza podataka s računala na Fakultetu ne trebate lozinku. Ako to radite s nekog drugog mjesta morate otići na stranicu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Portal elektroničkih izvora, birate proxy na izbornoj traci i otvorit će vam se prozorčić u koji upisujete svoj elektronički identitet AAI@EduHR.

 

Najvažnije bibliografske i citatne baze

scopus    
Bibliografska i citatna baza podataka koja pokriva sva znanstvena područja. Zastupljeni su radovi od 1996. godine do danas. Za razliku od WoS-a, također dostupnog hrvatskoj akademskoj zajednici, ova baza indeksira više europskih časopisa.
wos    
Web of Science Core Collection je bibliografska i citatna baza podataka, koja se hrvatskoj akademskoj zajednici nudi kao dio platforme Web of Science. Preko platforme možete pretraživati citatne indekse Science Citation Index-Expanded (SCI-EXP), Social Sciences Citation Index (SSCI), Arts&Humanities Citation Index (A&HCI), Conference Proceedings Citation Index - Science (CPCI-S), Conference Proceedings Citation Index - Social Science & Humanities (CPCI-SSH), Book Citation Index - Science (BKCI-S), Book Citation Index - Social Sciences & Humanities (BKCI-SSH), Current Chemical Reactions (CCR-EXPANDED), Index Chemicus (IC). 
econlit  

EconLit je bibliografska znanstvena baza podataka koju izdaje American Economic Association. Uključuje recenzirane članke, radne materijale s vodećih sveučilišta, doktorske disertacije, knjige, zbornike s konferencija i recenzije knjiga iz područja ekonomije. Baza indeksira više od 1.500 naslova časopisa, a također omogućuje i poveznice na više od 40.000 cjelovitih tekstova.

     

 

Hrvatske baze podataka i elektronički izvori

FireShot_Capture_817_-_EFZG_Digitalna_knjižnica_-_ebook.efzg.hr.png  

Digitalna knjižnica EFZG

Knjižnica online zbirki digitalnih materijala (monografije, članci, radovi…) stvorenih od strane Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i članova ove zajednice, te je sastavni dio usluga Knjižnično-dokumentacijskog centra Fakulteta. Izrađena je na programskom paketu otvorenog koda. Misija Digitalne knjižnice EFZG je pružiti pouzdan, dugoročan pristup upravljanim digitalnim resursima studentima i zaposlenicima Ekonomskog fakulteta – Zagreb. Zbirci su pridruženi i digitalni sadržaji Ekonomskog fakulteta u Rijeci i našeg Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Digitalnoj knjižnici EFZG se može pristupiti isključivo putem pristupnih podataka. Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

     
hrcak   Hrčak je centralni portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima. U Hrčku se nalazi i naš časopis TOURISM AND HOSPITALITY MANAGEMENT.
       
CROSBI   Hrvatska znanstvena bibliografija (CROatian Scientific Bibliography) CROSBI pohranjuje znanstvene radove od 1997. godine. Osnovna ideja projekta CROSBI je da se na jednom mjestu pohrane informacije o cjelovitoj  znanstvenoj publicistici RH. Bibliografija omogućuje uvid u radove koji su nastali kao rezultat programa i projekata koje je financiralo Ministarstvo znanosti i tehnologije.
Radovi se mogu pretraživati prema broju programa/teme ili projekta, znanstvenom području istraživanja i ustanovi.
     
unnamed.jpg  

Pitajte knjižničara je informacijsko-referalna usluga koja omogućuje komunikaciju korisnika i knjižničara u rješavanju informacijskih upita i zahtjeva za tematska pretraživanja. Komunikacijske usluge "Pitajte knjižničare", koje su posredništvo između korisnika i izvora informacija. Korisnici koji ne pronađu odgovore na svoje upite u odabranim izvorima, imaju pristup preko web obrasca do knjižničara koji u roku od 48 sati, u skladu s Pravilima o pružanju usluga, odgovaraju korisniku na upit, odnosno pružaju pomoć u pronalaženju relevantnih odgovora. Usluga je dakle zamišljena i kao referentna ali i kao edukacijska. Sastavni je dio ove usluge i organizirana baza/arhiva odgovora na upite korisnika.

     
head.jpg  
PERO - pretraživač elektroničkih izvora online
Jedinstvena baza podataka elektroničkih časopisa s cjelovitim tekstom koji su dostupni hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici. 
     
University of Rijeka Library  

Summon

Korištenjem jednog polja za pretraživanje putem discovery servisa Summon moguća je objedinjena pretraga svih dostupnih pretplaćenih e-izvora u nacionalnoj licenci, e-izvora dostupnih na pojedinim hrvatskim sveučilištima, e-izvora u otvorenom pristupu, a u skorašnjem vremenskom roku i skupnog digitalnog repozitorija Dabar. Prednosti objedinjenog pretraživanja putem discovery servisa su jednostavniji i brži pronalazak relevantnih rezultata, veća vidljivost i dostupnost cjelovitog teksta u raznim e-izvorima, dostupnost kontakta za korisničke upite te informacija o mogućnostima međuknjižnične posudbe na jednom mjestu i slično.

Platformu Summon mogu koristiti svi članovi hrvatske znanstvene i akademske zajednice – nastavnici, zaposlenici i studenti, a korištenje je omogućeno direktno s računala u javnim ustanovama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja RH, kao i upisom AAI@EduHr elektroničkog identiteta putem proxy poslužitelja na glavnom izborniku Portala e-izvori u svrhu pretraživanja izvan ustanova. Molimo da nam svaku primjedbu, prijedlog ili komentar na funkcionalnost Summona javite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Repozitorij DABAR

 

Digitalni akademski arhivi i repozitoriji

 

DABAR

Digitalni akademski arhiv i repozitorij. Dabar omogućava jednostavnu uspostavu i održavanje većeg broja pouzdanih i interoperabilnih institucijskih i tematskih digitalnih repozitorija i arhiva bez troškova za ustanove - korisnike Dabra. Repozitoriju možete pristupiti preko vaših Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. podataka.

       
Digitalni akademski arhivi i repozitoriji  

DABAR - Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu 

Digitalni repozitorij Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Studenti FMTU-a imaju otvoren pristup svim pohranjenim završnim, diplomskim, doktorskim, specijalističkim radovima te knjigama. DABRU možete pristupiti preko vaših Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. podataka.

     
Digitalni akademski arhivi i repozitoriji  

DABAR - Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova ZIR 

Nacionalni repozitorij završnih radova (ZIR) uspostavljen je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu radi trajne pohrane i javnog pristupa svim završnim radovima obranjenim u Republici Hrvatskoj. Nacionalni repozitorij objedinjuje sadržaj svih repozitorija završnih radova visokih učilišta - sveučilišta, fakulteta, veleučilišta i visokih škola. ZIR je uspostavljen suradnjom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i SRCA te nekoliko knjižnica visokih učilišta. 

     
Digitalni akademski arhivi i repozitoriji  

DABAR - Nacionalni repozitorij disertacija i znanstvenih magistarskih radova 

Nacionalni repozitorij disertacija i znanstvenih magistarskih radova (DR) uspostavljen je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu radi trajne pohrane i javnog pristupa svim disertacijama / doktorskim radovima obranjenim u Republici Hrvatskoj. Nacionalni repozitorij objedinjuje sadržaj svih repozitorija disertacija visokih učilišta u Republici Hrvatskoj. Repozitorij je uspostavljen suradnjom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i SRCA te nekoliko knjižnica visokih učilišta. Uz suvremene disertacije Nacionalni repozitorij DR prikuplja i pohranjuje i starije disertacija (izvorno digitalne i digitalizirane) te znanstvene magistarske radove.

     
Home  

Digitalna knjižnica Sveučilišta u Rijeci

Digitalna knjižnica objedinjuje sve vrste radova sa svih sastavnica Sveučilišta u Rijeci koji su pohranjeni i objavljeni u repozitorijima sastavnica. Digitalna knjižnica okuplja sve vrste radova, od završnih radova studenata na svim razinama studiranja (završni, diplomski i doktorski radovi) do autorskih radova u časopisima, zbornicima s konferencija, poglavlja u knjigama, knjige, istraživačke podatke, obrazovne sadržaje, prezentacije sa skupova i sve druge vrste radova pohranjene u repozitorijima sastavnica Sveučilišta u Rijeci.

  

Ostale tražilice i baze podataka

Eurekaselect logo   Bentham science
Zbirka e-knjiga sadrži više od 950 multidisciplinarnih naslova uključujući priručnike, monografije i udžbenike, a u okviru zbirke e-časopisa dostupno je više od 120 naslova na području prirodnih i tehničkih znanosti te područja biomedicine indeksiranih u Science Citation Index, Journal Citation Reports/Science Edition, MEDLINE/Index Medicus, PubMed, Scopus, Chemical Abstracts, EMBASE itd.
     
CAB ab  

CAB Abstracts

Bibliografska baza podataka u izdanju CABI Publishing koja sadrži više od 10 milijuna zapisa počevši od 1973. godine do danas, više od 350.000 zapisa koji se uključuju u bazu na godišnjoj razini, a uključuje i cjelovite tekstove za više od 550.000 članaka iz 10.000 serijskih publikacija s područja primijenjenih biotehničkih znanosti uključujući poljoprivredu, šumarstvo, nutricionizam, veterinarstvo, znanosti o okolišu i srodne discipline.

Baza je dostupna putem sučelja EBSCOhost.

     
DOAB
 
Directory of open access books je zbirka knjiga u otvorenom pristupu. Među izdavačima su visokoškolske institucije, ali i renomirani izdavači poput Springera. Prije objave publikacije prolaze provjeru kako bi se osiguralo da ispunjavaju akademske standarde te prolaze recenzijski postupak. Mogu se pronaći publikacije na više svjetskih jezika. Cilj repozitorija je povećavanje vidljivosti i brža diseminacija znanstvenog sadržaja.
 
 
DOAJ
 
Directory of open access journals je sveobuhvatna zbirka znanstvenih i stručnih časopisa u otvorenom pristupu. Nastoji pokriti sva znanstvena područja, pazeći pritom na kvalitetu sadržaja. Časopisi moraju imati recenzijski postupak ili kontrolu kvalitete od strane uredništva. Baza trenutno uključuje preko 2000 časopisa s pristupom cjelovitom tekstu.
   
 
download.png
 
OpenDOAR je najveći svjetski direktorij institucijskih repozitorija u otvorenom pristupu (repozitoriji sveučilišta, instituta…). Pokriva sva znanstvena područja, a repozitoriji sadrže različite vrste radova (članci, doktorske disertacije, izvještaji...).
     
  elibrary_header-1535455513580.jpg    E-Library je online usluga UNWTO-a koja obuhvaća sadržaje iz turizma i drugih srodnih područja. Područja pokrivaju teme od ekoturizma i održivog razvoja, turističkih statistika, istraživanja tržišta, inovacija i novih tehnologija. E-Library sadrži knjige, časopise i statistička izvješća po zemljama i indikatorima. Pristup vam je moguć s fakultetskih računala.
     
emerald insight  
Baza cjelovitog teksta. Pokriva sva znanstvena područja. Imamo pristup građi koja je u otvorenom pristupu. Iz područja turizma i hotelijerstva zastupljeno je nekoliko poznatih časopisa poput International Journal of Contemporary Hospitality Management i Tourism Review, ali i International Journal of Culture, Tourism and Hospitality Research, International Journal of Event and Festival Management, Journal of Hospitality and Tourism Technology te Worldwide Hospitality and Tourism Themes.
      
Google Scholar  
Google Scholar ili Google Znalac nije baza podataka već tražilica koja nudi mogućnost pretraživanja različitih izvora akademske literature. Pristup je besplatan.
      
ingenta connectpng  
Dostupan časopis EVENT MANAGEMENT
   
  
iohQR_IoH.png  

Portal „ Institute of Hospitality“ nudi mnoštvo najnovijih, korisnih informacija iz područja ugostiteljstva. Između ostalog i e-Resources Collection s ovim EBSCO-ovim bazama:

Business Source Corporate Plus, eBook Collection (EBSCOhost), Audiobook Collection (EBSCOhost), Hospitality & Tourism Complete, Newswires, Web News

Ukoliko se želite registrirati to možete napraviti u nekoliko jednostavnih koraka. Skenirajte QR kod i unesite slijedeće podatke Username: 230057504 i Password: achievement, nakon što ispunite obrazac dobiti ćete službeni mail od Institute of Hospitality o uspješnoj registraciji. Ukoliko imate kakvo pitanje slobodno nam se javite na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Savjetujemo vam da se registrirate jer u ovoj bazi imate dostupne i e-knjige, a prednost je što bazu vrlo jednostavno možete koristiti i od kuće.

   
jstor  
Baza cjelovitog teksta pokriva područja matematike, fizike, biologije, arhitekture, javnog zdravstva i zdravstvene zaštite, ekonomije, prava, politologije, sociologije, psihologije, pedagogije, demografije, filozofije, teologije, filologije, povijesti, arheologije, antropologije, umjetnička područja te brojna interdisciplinarna područja.
U otvorenom pristupu dostupno je više od 500 e-knjiga. Naslovi su dani na korištenje pod Creative Commons licencama, slobodni su za preuzimanje te ne sadržavaju DRM ograničenja u pogledu preuzimanja cjelovitog sadržaja kao ni ispisa istog.
     
 

Open Culture

Internetska stranica pokrenuta 2006. godine radi okupljanja besplatnih i kvalitetnih online sadržaja. Dostupni sadržaji poput audio knjiga, 1000 besplatnih audio naslova iz beletristike i drugih područja, također imaju na raspolaganju oko 800 e-knjiga.

     
ProQuest_Ebook_Central.png   ProQuest eBook Central platforma obuhvaća zbirku kupljenih e-knjiga kojima je pristup omoguće na razini sveučilišta. Pristup je omogućen preko IP adrese Fakulteta, a za udaljeni pristup koristite Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (elektroničke podatke).
     
repec  
Research Papers in Economics je baza podataka koja pokriva područje ekonomije i druga njoj bliska područja. Uključuje pre-print verzije radova, članke iz časopisa, poglavlja knjiga ili cijele knjige. U bazi se uz brojne inozemne nalaze i hrvatski časopisi, npr. Financijska teorija i praksa, Zbornik radova Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Zagreb International Review of Economics and Business, Croatian Economic Survey, ali i naš časopis Tourism and Hospitality Management.
   
 
Sage journals  
SAGE - dostupni časopisi:
CORNELL HOSPITALITY QUARTERLY - Klikom na naslov pristupate časopisu
JOURNAL OF TRAVEL RESEARCH - Klikom na nasov pristupate časopisu
TOURISM ECONOMICS - Klikom na naslov pristupate časopisu
Journal of Hospitality & Tourism Research - Klikom na naslov pristupate časopisu
   
 
science direct  
ScienceDirect je baza cjelovitih tekstova i bibliografskih informacija. Pokriva područja prirodnih, tehničkih, medicinskih i društvenih znanosti. Omogućuje pristup preko 2500 časopisa, od čega je velik dio u izdanju Elseviera, ali i preko 10000 knjiga. U bazi se nalaze značajni časopisi iz područja turizma.
Pretplaćeni smo na četiri najvažnija časopisa iz područja turizma: Annals of Tourism ResearchTourism Management, International Journal of Hospitality Management i Journal of Destination Marketing & ManagementSva četiri časopisa pripadaju grupi od 7 najcitiranijih svjetskih časopisa iz područja turizma i ugostiteljstva po bazi Journal Citation Reports.
Tri časopisa primamo i u papirnatom obliku, a možete im pristupiti i preko našeg kataloga: Annals of Tourism ResearchTourism Management i International Journal of Hospitality Management.
   
 
springer   SpringerLink je baza cjelovitih tekstova, omogućava pristup za preko 2000 časopisa u svim znanstvenim područjima, u rasponu od 1997. godine do danas.
   
 
SSRN   Social Science Research Network je istraživačka mreža koja pokriva područje društvenih znanosti te omogućuje razmjenu istraživanja  i znanstvenih radova na globalnoj razini. Sastoji se od specijaliziranih istraživačkih mreža za svaku od društvenih znanosti. Osim sažetaka, mreža sadrži i cjelovite tekstove u PDF-u.
   
 
Tfo  
U bazi  Taylor & Francis Subject Collections imamo pristup do 39 naslova časopisa iz područja Tourism, Hospitality and Events, 111 naslova iz područja Environment and Sustainability, 298 naslova časopisa iz područja Economics, Finance, Business & Industry itd.
Najznačajni su:
JOURNAL OF SUSTAINABLE TOURISM - Klikom na naslov pristupate časopisu.
JOURNAL OF TRAVEL & TOURISM MARKETING - Klikom na naslov pristupate časopisu.
   
 
wiley  

Multidisciplinarna baza s više od 1400 časopisa. Imamo pristup na Wiley Standard Journal Collection. Tako na primjer iz područja Accounting ima 34, Business & Management 187, Economics 105, Environmental Studies 108, Food Science and Technology, Geography 91, Statistics 55 časopisa. Iz područja turizma dostupan je časopis International Journal of Tourism Research.