ŠTO JE CEEPUS?
 

CEEPUS (Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije) regionalni je program akademske mobilnosti. Srednjoeuropski program razmjene započeo je s provedbom 1. prosinca 1994. godine, kada je na snagu stupio Ugovor o programu CEEPUS, sklopljen u Budimpešti 1993. godine. Hrvatska je potpisala Ugovor CEEPUS 1995. godine, a uz Hrvatsku u programu tradicionalno sudjeluju sljedeće države: Albanija, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. U akademskoj godini 2009./2010. programu je pristupilo i Sveučilište u Prištini na Kosovu, a u akademskoj godini 2011./2012. Moldavija. Dana 1. svibnja 2011. godine na snagu je stupio ugovor CEEPUS III na razdoblje od sedam godina. Ugovor CEEPUS III naglasak stavlja na razvoj združenih studija  i na suradnju u okviru 9. prioritetnog područja "Ljudi i vještine" Strategije EU-a za Podunavlje (EUSDR).

 
CEEPUS MREŽE
 

Program CEEPUS prvenstveno ima za cilj promicanje mobilnosti unutar CEEPUS mreža. CEEPUS mrežu čine najmanje tri člana iz najmanje dvije države članice CEEPUS-a, pri čemu jedan član ima ulogu koordinatora mreže. U praksi je broj članova unutar mreže mnogo veći. Koordinatori i partneri mogu biti visoka učilišta i njihove sastavnice. Fakultet već dugi niz godina ostvaruje uspješnu razmjenu studenata i nastavnika u okviru CEEPUS mreže. Trenutno je član triju CEEPUS mreža: 

  • Amadeus - koordinator mreže:  WU - Vienna University of Economics and Business  (Austrija)
  • Education without frontiers - koordinator mreže: University of Applied Sciences Burgenland  (Austrija)
  • CESEENet - koordinator mreže: Universty of Rijekakoja. Mreža je namijenjena isključivo za studente doktorskog studija Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu (PETU).

VRSTE  MOBILNOSTI

U CEEPUS-u se omogućuju dvije osnovne vrste mobilnosti: 

Mrežna mobilnost je naziv za mobilnost između ustanova koje sudjeluju u istoj CEEPUS mreži (partnerstvu). Prijaviti se za mrežnu mobilnost mogu svi oni čija visoka učilišta sudjeluju u nekoj od CEEPUS mreža. Unutar mreža moguća je isključivo mobilnost na ustanovu unutar mreže.

Ukoliko visoko učilište ne sudjeluje u niti jednoj od odabranih CEEPUS mreža, prijavu možete podnijeti u sklopu natječaja za Freemover mobilnost, koja će biti otvoren tijekom studenog. Budući da se mobilnost izvan CEEPUS mreža odobrava s ciljem korištenja preostalih mjeseci stipendija nakon dva prijavna roka za mrežne mobilnosti, u većini se zemalja Freemover prijave odobravaju samo za ljetni semestar.

 

KAKO PRIJAVITI MOBILNOST

Prijave se vrše isključivo putem CEEPUS online sustava gdje se potrebno registrirati s ulogom Mobility.

Za prijavu na mobilnost unutar mreže potrebno je dogovoriti s CEEPUS koordinatorom na FMTU, koji obično raspisuje natječaj za odabir kandidata za odlaznu mobilnost. 

Ako je odlazna mobilnost odobrena, prijavitelj ispunjava online prijavu do 15. lipnja za zimski semestar odnosno 31. listopada za ljetni semestar. Prijava se ispunjava prijavom u CEEPUS sustav i praćenjem poveznice Manage your mobility applications. Postupak podnošenja prijave pokreće se pritiskom na ikonu "Action", nakon čega je potrebno slijediti upute čarobnjaka.

 Nakon što ispunite i podnesete prijavu, vašu prijavu treba odobriti matična ustanova, Nacionalni ured za CEEPUS u Hrvatskoj, ustanova domaćin te Nacionalni ured za CEEPUS u zemlji domaćinu, koji Vam dodjeljuje stipendiju. Elektroničkom poštom primit ćete automatsku obavijest o tome je li vaša stipendija odobrena ili odbijena. Sve ostale podatke i dokumente vezane uz vašu stipendiju primit ćete od Nacionalnog ureda za CEEPUS u zemlji domaćinu.

Prije ispunjavanja prijave potrebno je dobiti potpisano prihvatno pismo od ustanove u kojoj želite boraviti. Nastavno osoblje koje se prijavljuje za mobilnost mora priložiti samo potpisani obrazac prihvatnog pisma. Skenirani se dokument prilaže u postupku ispunjavanja online prijave. Jedina je iznimka Austrija. Prilikom prijave za Freemover mobilnost u Austriji nije potrebno prilagati dokument te se isti prilaže tek kada primite obavijest da ste izabrani u uži krug kandidata.

 
STIPENDIJE
 

CEEPUS podržava mobilnost nastavnog osoblja. Zemlje potpisnice ugovora CEEPUS svake godine određuju kvotu raspoloživih stipendija za dolazne mobilnosti u valuti „jedan mjesec stipendije“. Zemlje također određuju iznose stipendija za različite kategorije stipendista, kao i ostala prava CEEPUS-ovih stipendista (primjerice, besplatan smještaj, subvencionirana prehrana, zdravstveno osiguranje). Stipendije ovise o standardu života u pojedinoj zemlji i moraju biti dostatne za potrebe mobilnosti.

Na web stranicama programa CEEPUS možete vidjeti koliko iznose stipendije za pojedinu zemlju i koja prava CEEPUS-ovi stipendisti imaju u određenoj zemlji. Neke zemlje potpisnice ugovora CEEPUS svojim odlaznim stipendistima pokrivaju troškove puta.

Nastavno osoblje prijavljuje mobilnost u svrhu održavanja nastave/mentorskog rada u ustanovi domaćinu te razvijanja međusveučilišne suradnje. Sukladno Radnom programu, uvjet je za odobravanje ove vrste mobilnosti održavanje šest sati nastavnog/mentorskog rada tjedno. Minimalno trajanje ove vrste mobilnosti jest pet dana, odnosno tri dana u slučaju kratke grupne mobilnosti

FMTU raspisuje jednom (ili dva puta) godišnje Natječaj za prijavu studenata za CEEPUS mobilnost (najčešće krajem travnja).

 

PROCEDURA ZA POVRAT PUTNIH TROŠKOVA

Studenti i doktorandi imaju pravo na povrat putnih troškova najviše za jednu ostvarenu mobilnost, a nastavno osoblje najviše za dvije ostvarene mobilnosti tijekom jedne akademske godine. Obračun putnih troškova temelji se na paušalnim iznosima, utvrđenima prema zračnoj udaljenosti između matične ustanove stipendista i ustanove primateljice.

Procedura za povrat putnih troškova.

 

KONTAKT

CEEPUS koordinatorica na FMTU: doc. dr. sc. Jelena Mušanović, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nacionalni ured za CEEPUS, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Za detaljnije informacije: CEEPUS - Agencija za mobilnost i programe EU