PRILIKOM trajanja programa SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI U SKLOPU programa kao što su PREDAVANJA, VJEŽBE I RAZNE PROJEKTNE AKTIVNOSTI MOŽETE PRATITI NA DRUŠTVENOJ STRNICI: https://www.facebook.com/SHiP.FMTU stoga nas zapratite kako bi redovito dobivali obavijesti
CILJEVI PROGRAMA
Cilj programa „Specijalist odjela hrane i pića“ ima prepoznatljivu svrhu koja se ogleda u stjecanju praktičnih znanja, vještina i kompetencija neophodnih za suvremeno poslovanje odjela hrane i pića u hotelskom objektu. Uspješno savladan program polaznicima pruža kompetencije za samostalan i timski rad u različitim ugostiteljskim objektima koji organiziraju, rukovode i kontroliraju proces sukladno poslovnoj politici na dinamičnom turističkom tržištu.
ISHODI UČENJA, ODNOSNO OPĆE I SPECIFIČNE KOMPETENCIJE, TE VJEŠTINE I ZNANJA KOJE ĆE POLAZNIK STEĆI ZAVRŠETKOM PROGRAMA
Ishodi učenja programa:
- Analizirati financijsko poslovanje i administrativne poslove u odjelu hrane i pića uz pomoć suvremene informacijske tehnologije.
- Biti sposoban primijeniti marketinške aktivnosti u oblikovanju ponude hrane i pića.
- Definirati i analizirati marketinške vještine u prezentaciji ponude hrane i pića.
- Razlikovati i analizirati marketinške komunikacije s korisnicima usluga hrane i pića.
- Pravilno reagirati na eventualne primjedbe gostiju na ponudu i usluge hrane i pića.
- Objasniti i interpretirati kružni tijek kretanja robe u odjelu HIP-a.
- Uspostaviti i izraditi efikasnu organizaciju rada odjela Hip-a u ugostiteljskom objektu.
- Upravljati ljudskim potencijalima i educirati djelatnike u odjelu hrane i pića.
- Znati uspostaviti efikasnu organizaciju rada u ugostiteljskoj kuhinji.
- Definirati i interpretirati mjere te zakonski propisane postupke rada na siguran način i znati ih primjenjivati u praksi kod zaposlenika u kuhinji.
- Primijeniti HACCP sustav u malim i velikim ugostiteljskim objektima.
- Racionalizirati sirovine i namirnice, analizirati zalihe i troškove.
- Objasniti i interpretirati temeljna gastronomska pravila, te standarde i normative kada je u pitanju prigotavljanje različitih vrsta jela.
- Pravilno izraditi i sastaviti sredstva ponude kao što je: jelovnik, menu i dnevnu kartu.
- Razlikovati i analizirati moderne i klasične trendove u prezentiranju i pripremi hrane.
- Definirati i interpretirati hrvatsku gastronomsku baštinu i njezin značaj u gastronomskoj ponudi.
- Pravilno tumačiti i interpretirati temeljne značajke pravilne prehrane.
- Izraditi i oblikovati ponudu hrane prilagođenu zahtjevima specifičnih populacija.
- Argumentirati i implementirati aktualne trendove u prehrani.
- Izraditi plan rada, voditi i organizirati suvremenu slastičarnicu u ugostiteljskom objektu.
- Razlikovati i analizirati suvremene trendove u slastičarstvu i pekarstvu.
- Objasniti i interpretirati temeljna pravila, te standarde i normative kada su u pitanju tehnike posluživanja u blagovaoni.
- Analizirati troškove poslužnih odjela, te definiranje i interpretacija uspješnosti poslovanja.
- Pravilno tumačiti i objasniti znanja, vještine i navike iz područja somelijerstva.
- Analizirati i objasniti važnost nastupa i osobne prezentacije za povećanje prodaje.
- Tumačiti i interpretirati metode za povećanje prodaje u barovima.
- Izraditi i analizirati prodajne i marketinške metode u barovima.
- Analizirati izračunavanje cijene pojedinih proizvoda i miješanih pića u svrhu postizanja prihvatljive dobiti.
TRAJANJE PROGRAMA
- Program traje jednu akademsku godinu, kroz dva semestra u trajanju od 400 sati.
BROJ ECTS BODOVA
- 30 ECTS
PARCIJALNO POLAGANJE PROGRAMA
- u okviru programa Specijalist odjela hrane i pića održavaju se dva modula za koje se pruža mogućnost pojedinačnog polaganja na način da se prijavi Modul Gastronomija koji se održava u zimskom semestru ili Modul Restoraterstvo koji se održava u ljetnom semestru
- nakon završenog modula i uspješno položenih ispita polaznik dobiva potvrdu o stečenih 15 ECTS-a